Aile Dizimi / Soy Diziliminde Hedefler ve Süreç Nasıldır?
Danışanın endişeleri ile ilgili olan dinamikleri harekete geçirmek için danışanı ile ilişkisi bulunmayan kişileri çeşitli aile rollerinde görevlendirmektedir. Burada amaç danışanın bir endişeyi aşmasına ve çatışmayı daha iyi kavramasına yardımcı olmak şeklinde tanımlanabilmektedir.
Aile Dizimi Nasıl Yapılır?
Aile Dizimi Nasıl Yapılır? Bir oturum akraba olmayan bir grup birey ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Grubun üyeleri bir zorluk veya endişe sunmakta olan kişinin akrabalarını temsil etmektedir. Sorunun çözümünü aramakta olan kişi bu temsilcileri seçmekte ve onları kişinin bir akrabası olarak görevlendirmektedir. Aynı zamanda arayan kişinin yerini alacak birini de seçmektedir.
Temsilci olan kişiler daha az konuşmaktadır. Süreçten kaynaklandığına inanılmakta olan bilme duygusunun katılan herkes tarafından açıkça görüldüğü gözlemlenmektedir. Bu noktada kişi durumu dışarıdan izleyerek gözlemlemekte ve bununla birlikte durum hakkında yeni bir bakış açısı geliştirmeye çalışmaktadır. Dizim üyelerinden hiçbiri arayıcıyı tanımamaktadır ve temel sorunların farkında olmamaktadır.
Aile Dizimi Türleri Nelerdir?
Grup veya bireysel biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Öncelikle grup terapisinde terapist, akrabaların, duruşunu, sözlerini yönlendirmektedir. Daha az konuşma içermektedir. Kişi ise olayları izleyerek durum hakkında bir bakış açısı oluşturmaya çalışmaktadır. Bireysel yöntemde ise ailenin üyelerini temsil etmesi amacı ile farklı objeler kullanılabilmektedir.
Aile Dizim Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Aile Dizim Terapisinin Faydaları Nelerdir? Danışan seansın ardından katarsis yaşayabilmektedir. Bunun nedeni ise çatışma, travma ve zorlu geçmiş deneyimler ile güvenli bir ortamda çalışmalarına olanak sağlanmasıdır. Aynı zamanda bu yöntem kişinin dikkatini daha farklı durumlar üzerine de çekebilmektedir. Bu nedenle de muhtemelen davranışlarına ilişkin gelişmiş bir iç görü ortaya çıkmaktadır.
Aile Dizimi Terapisi Ne Kadar Sürer?
Aile Dizimi Terapisi Ne Kadar Sürer? Bir seans süresi yaklaşık 20 ile 90 dakika civarında sürmektedir. Ancak durumun karmaşıklığına bağlı olarak pek çok seans uygulanabilmektedir. Detaylı bir şekilde bakıldığında durum kişiden kişiye değişim göstermektedir. Her bireyin fayda görme süresi ve yaşadığı olaylar birbirinden farklıdır. Bundan dolayı da her birey için farklı durumlar uygulanması ve farklı süreler belirlenmesinin daha doğru olacağı söylenebilmektedir. Sonuçta ise daha sağlıklı bir sonuç elde edilebilmektedir.